Stát není charita aneb život s Coronou

1. 04. 2020 9:20:00
Koronavirová masáž pokračuje a kromě toho, že stát čím dál víc omezuje naše svobody, tak se to snaží kompenzovat rozhazováním na všechny strany a zdá se, že pro všechny.

Celá věc ale nedává smysl. Posledních 10 let panovalo nejen v Evropě, ale prakticky po celém světě období hospodářského růstu a ekonomické prosperity. Otevíraly se nové firmy, rostly jejich obraty i zisky, snižovala se nezaměstnanost a všichni vesele utráceli za vše možné a užívali si bezstarostně života. Vypadalo to, jak kdyby tento stav mohl trvat navěky. Málokdo předpokládal, že by se situace mohla tak razantně změnit. Stát tu v podstatě nikdo nepotřeboval a placení daní a dalších poplatků byla pro mnoho lidí často zbytečná buzerace. Zaznívaly tu komentáře, ať stát nechá lidi na pokoji, a byla snaha všemi možnými způsoby obcházet a eliminovat závazky vůči němu.

Situace se ale skutečně změnila, a to rapidně v řádu týdnů. Dle posledních dat to ale vypadá spíš na problém ekonomicko-společenský než zdravotní. S virem se, pevně věřím, popereme daleko lépe, než z ekonomickými dopady pramenícími z naší osobní ignorance a vládních opatření. Neříkám, že tento virus není problém a ani se nevymezuji vůči snaze státu snížit kontakt mezi lidmi do takové míry, aby došlo ke zpomalení šíření nákazy. Mnohá opatření dávají smysl. Mám ale problém s několika věcmi.

1. Vláda uplatňuje plošné omezování svobody pohybu a nechává zavírat podniky, což má silně negativní vliv na naši ekonomiku. Zároveň vymýšlí všelijaké kompenzace, podpory, úlevy apod., byť nabízí něco, na co sama nemá, a v podstatě slibuje na obrovský dluh, a to jen cca 2 týdny od vyhlášení výraznějších restrikcí. Vláda tedy zadluží stát, aby nám poskytla bezúročný úvěr, kterým se zadlužíme i my v době propadu ekonomiky, což je ta největší blbost. Jde o to, aby vládní restrikce nezpůsobily větší škody, než Covid-19 sám o sobě, což je reálné riziko.

Vláda též nebyla schopna zajistit elementární vybavení pro složky IZS a nemocnice, o veřejnosti ani nemluvě. Ve chvíli, kdy některé firmy začaly být iniciativní např. s převedením výroby na výrobu dezinfekce, stát zasáhl a činnost zakázal. Současná situaci ve mně nevyvolává přílišnou důvěru ve stát ve chvíli, kdy lidé po celé ČR šíjí roušky pro sebe i nemocnice, zatímco náš prime minister říká, jak se na vládě maká a nikde nic nechybí, případně, jak nic není jeho chyba. Mám takový pocit, že by stačilo lidem dát víc prostoru a měli bychom tu většinu věcí, co potřebujeme. Jen kdyby se vláda přestala snažit všechny a všechno mikromanagovat.

2. Firmy a podnikatelé, mezi než patřím i já, máme od státu legální prostředky (např. možnost si snížit daňový základ, nižší odvody na pojištění), jak ušetřit peníze. Některé firmy jistě využívají i nezákonných prostředků pro snížení odvodů, a tím navýšení zisku. V době růstu nikdo nechtěl o státu nic slyšet a mnozí z nás byli přehnaně sebevědomí, “exkluzivní” a business jel na plné obrátky. Takže proč teď, když přituhuje, zaměstnavatelé, velké, střední či menší firmy a živnostníci řvou, že chtějí od státu pomoc a že jim stát musí pomoci? Stát tu není od toho, aby nás dotoval a kompenzoval naše vlastní pochybení. Může nám elementárně pomoci v dlouhodobé krizi tím, že umožní lidem jednodušeji podnikat a žít a nebudeme na vše potřebovat tisíc razítek a povolení. Jenže to může stát udělat kdykoli. Stát je tu primárně od toho, aby zajistil v rámci možností stabilní prostředí, ve kterém mohou lidé růst, pracovat na sobě a vytvářet hodnoty sloužící pro směnu s jinými lidmi. Stát tu je též od toho, aby efektivně redistribuoval peníze, které mu odvádíme, a díky tomu jsme měli zajištěnou zdravotní péči, nějaký základní důchod pro přežití ve staří apod. Stát tu je též od zajištění bezpečnosti a rovných podmínek.

V době růstu bychom si měli průběžně vytvářet rezervy na horší časy. Jednotlivci, firmy i stát. Teď ty časy přicházejí a je odpovědnost každého z nás být schopen se o sebe a své blízké postarat a chovat se racionálně. Ten, kdo peníze v době růstu rozhýřil a teď nemá nic, je jeho problém. Neodstrkujme stát v dobách růstů a neupínejme se na něj plni očekávání na záchranu v dobách propadu. Tohle není role státu, ale role každého jednotlivce. Jen pokud vezmeme odpovědnost za naše životy do vlastních rukou, získáme sílu a stabilitu vyřešit jakýkoli problém.

Čekají nás teď asi perné časy, které ale nakonec zvládneme. Vždy to nějak zvládneme. Mohli bychom si z toho ale vzít poučení na příště a nedopustit, abychom byli bez úspor a bez záložního plánu, pokud se něco podobného stane v budoucnu. Tahle situace dokonale ukázala, jak je celý svět křehký a může se vše rozbít na tisíce střípků v řádu několika týdnu. V soudržnosti a spolupráci je síla, takže si buďme oporou a spolupracujme společně na vytvoření lepší budoucnosti.

Autor: Martin Červenka | středa 1.4.2020 9:20 | karma článku: 27.74 | přečteno: 1129x

Další články blogera

Martin Červenka

Ekonomická sebevražda aneb když si socialisté hrají na pravici

Lži a prázdná slova. Vláda nám lhala, rezignovala na zdravý rozum a rozhodla se, že zničí budoucnost naší země. Prosíme, připoutejte se.

3.8.2022 v 8:00 | Karma článku: 29.07 | Přečteno: 941 | Diskuse

Martin Červenka

0:3 EU vs Rusko aneb nůž do přestřelky nepatří

Padáme do propasti, ale odhodlání bránit demokracii, evropské hodnoty a donutit Rusko, přizpůsobit se našim podmínkám neutuchá. Kdo koho ale bude brát na milost?

14.7.2022 v 8:00 | Karma článku: 38.10 | Přečteno: 1190 | Diskuse

Martin Červenka

Kdo zachrání před válkou nás?

Je válka opravdu tak nečekaná? A přitom svět je plný válek od nepaměti. Stále se někde válčí, ale tady už jde do tuhého

15.3.2022 v 9:20 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 562 | Diskuse

Martin Červenka

Válka o monopol na pravdu

Rozklad společnosti už začal a my ho vesele platíme z našich kapes. Ale jak se říká: "Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly." Příjemný let

31.1.2022 v 9:20 | Karma článku: 27.14 | Přečteno: 538 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.66 | Přečteno: 723 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.07 | Přečteno: 2672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 316 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.90 | Přečteno: 287 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 764

Mám rád názorovou pestrost, živou a autentickou komunikaci. Snaží se vnímat věci v širším kontextu. Prostřednictvím tréninků a přednášek pomáhám klientům k větší jistotě při kontaktu s okolím a se sebou samými :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...