Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomická sebevražda aneb když si socialisté hrají na pravici

Lži a prázdná slova. Vláda nám lhala, rezignovala na zdravý rozum a rozhodla se, že zničí budoucnost naší země. Prosíme, připoutejte se.

Očekávám, že tímhle textem dost lidí naštvu, ale s tím dokážu žít. S čím se ale podstatně hůř žije jsou nesmyslné a populistické kroky naší   progresivní vlády, která slibovala, ale nesplnila.

 

Vláda je, alespoň na papíře, tvořena primárně středovými a středo-pravicovými stranami. V realitě ale dělají ukázkovou socialistickou politiku a mně se z toho zvedá žaludek. U Pirátů to dává smysl, protože co jiného čekat od progresivních komunistů, ale ta ODS … Skutečná pravicová politika od dávné minulosti prosazovala minimální zásahy státu do ekonomiky, méně regulací, dávek a pomoci všem za všech okolností. Prioritou pravicové politiky bylo motivovat jednotlivce k samostatnosti, odpovědnosti sama za sebe, střídmosti, racionalitě a dopřát jim volnost v rozletu. Účetní rozvaha tehdy ještě něco znamenala a nebyl to jen prázdný termín. Byla snaha dále se nezadlužovat, dodržovat rozpočtovou disciplínu a dluhy postupně konsolidovat. Občas se tato taktika povedla dobře komunikovat s voliči a někteří z nich i pochopili, že stát tu není od toho, aby všechny zachraňoval, podporoval, dotoval, ochraňoval před ekonomickými cykly anebo nečekanými externalitami.

 

V kontrastu pravice tu v naší krásné zemi dlouhá léta operuje i konzervativní a v dnešní době čím dál víc i progresivní levice, která má diametrálně odlišnou motivaci, cíle a nástroje, kterými jich dosahuje. Preferuje se skupina před jednotlivcem, zadlužení před finanční disciplínou, regulovaný a zákony svázaný trh a firmy na něm operující, místo volné, flexibilní a neregulované ekonomiky. Peníze se rozhazují a pumpují se do nesmyslných plošných dávek, kde často ani nejsou třeba. Pravidelně se koketuje s myšlenkou progresivní daně, což je jen líbivý název trestu pro výkonnější a úspěšnější jedince, kteří budou mít povinnost rozdělit se o svoje bohatství s méně úspěšnými lidmi. Přerozdělování ale nebude vycházet z jejich svobodné vůle pomoct, ale na základě hlasu “chudého” lidu a jeho zástupců, kteří si nárokují odměnu z cizího vítězství.

 

Vím, že rozdílů je daleko víc, ale pro názornost nám tohle postačí.

 

A teď k současnému dění. Naše slavná pětikoalice šla do voleb s oficiálním cílem ukončit populistické a rozhazovačné období Andreje Babiše a nastolit ekonomický pořádek, stabilizovat rozpočet a celkově posílit naši zemi. A víte co? Já jsem jim opravdu chtěl věřit a možná i na chvíli věřil. Co ale vláda v čele s “levicovou” ODS ukazuje v posledních měsících spíš vypadá, jako hozená rukavice Andrejovi, kdo toho dá lidem víc a kdo přijde s novou dotací rychleji. A není divu. Co má vysokoškolský pedagog společného s pravicovou politikou opravdu netuším. Vzdělávací instituce v západní civilizaci převážně inklinují k levicovému vnímání světa. Pan premiér je možná člověk s vysokým morálním kreditem, ale o businessu, tržním hospodářství, řízení rizik, energetice a dalších esenciálních tématech nemá žádné ponětí. To se bohužel netýká jen premiéra, ale i velké části jeho kolegů. 

 

Nejdřív naše ekonomika dostala ránu kvůli Covidu a následně Babišově podpoře firem při Covidu. Jsem taky podnikatel, ale i přesto jsem s takhle masivní formou finanční podpory pro všechny nesouhlasil. Není odpovědnost státu křísit firmy bez rezervy a udržovat je skoro 2 roky při životě. Trh se musí mít možnost pročistit od toxických a nefunkčních elementů. Jenže to by Babišovi nehrálo do volební kampaně. To stejné platí i teď pro současnou vládu. Ukrajina, vysoké ceny energií, paliva, potravin, nová přicházející vlna Covidu. A co vláda dělá? Masivně finančně podporuje Ukrajinu, i když je statní dluh na historických maximech, vyplácí plošně všem rodinám 5 tisíc za dítě, slibuje pro všechny dotace na drahou elektřinu a plyn a přemýšlí o sektorové dani? Proč proboha? Tak zaprvé více peněz v ekonomice vede k růstu inflace, to se učí každý student v prváku na ekonomce. Za druhé ne všichni potřebují finanční podporu. Ta má být určena pouze lidem v materiální nouzi, když nemají ani na zaplacení jídla. Za třetí proč sektorová daň nebo dodatečné zdaňování firem? Co třeba zpětně zdanit Rohlík, že mu v Covidu stouply několikanásobně zisky? Proč firmy trestat za mimořádné zisky v určitých odvětvích? To už snad chce Fiala trumfnout i komunisty?

 

Mám radost ze zvyšování cen? Ne. Rostou mi výdaje? Ano a dost vzhledem k tomu, že mám velkou rodinu. Východiskem ale není roztočit dluhovou spirálu a zažádat si o dávky, pokud člověk není v absolutní materiální nouzi. A to většina z nás není.

 

Jaké je tedy východisko? Nevím. Co ale vždy pomůže bez ohledu na hloubku analýzy je schopnost se adaptovat, uskromnit se, být disciplinovaný v osobním i pracovním životě a flexibilní v hledání řešení a jejich implementaci. To nás sice nespasí, ale lepší, než se projíst až do stavu, ze kterého nebude návratu a bude to bolet ještě generace po nás. Většina společnosti (dle volebních výsledků) nemá ráda funkční řešení, protože často bolí. To ale neznamená, že jsou špatná. Bolest k životu patří, tak si zvykejme a přijměme ji s otevřenou náručí. Udělejme každý za sebe nepopulární, ale funkční kroky, které zachrání budoucnost naši i našich dětí. Nečekejme na záchranu, až vláda něco udělá. Vezměme odpovědnost a kontrolu do vlastních rukou a řešme si problémy v našich mikrosvětech sami.

Autor: Martin Červenka | středa 3.8.2022 8:00 | karma článku: 29,16 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Martin Červenka

0:3 EU vs Rusko aneb nůž do přestřelky nepatří

Padáme do propasti, ale odhodlání bránit demokracii, evropské hodnoty a donutit Rusko, přizpůsobit se našim podmínkám neutuchá. Kdo koho ale bude brát na milost?

14.7.2022 v 8:00 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Martin Červenka

Kdo zachrání před válkou nás?

Je válka opravdu tak nečekaná? A přitom svět je plný válek od nepaměti. Stále se někde válčí, ale tady už jde do tuhého

15.3.2022 v 9:20 | Karma: 21,97 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Martin Červenka

Válka o monopol na pravdu

Rozklad společnosti už začal a my ho vesele platíme z našich kapes. Ale jak se říká: "Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly." Příjemný let

31.1.2022 v 9:20 | Karma: 27,14 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Martin Červenka

Pandemický zákon aneb zrada na voličích

Nepopiratelná nebezpečnost Covid-19 a s tím spojená některá opatření lze pochopit. Klička k plošným omezením, která zavedou námi nevolení činitelé v pozadí, kdykoli uznají za vhodné, je však zcela neakceptovatelná.

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,44 | Přečteno: 621x | Diskuse| Politika

Martin Červenka

Stát není charita aneb život s Coronou

Koronavirová masáž pokračuje a kromě toho, že stát čím dál víc omezuje naše svobody, tak se to snaží kompenzovat rozhazováním na všechny strany a zdá se, že pro všechny.

1.4.2020 v 9:20 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 774x
Mám rád názorovou pestrost, živou a autentickou komunikaci. Snaží se vnímat věci v širším kontextu. Prostřednictvím tréninků a přednášek pomáhám klientům k větší jistotě při kontaktu s okolím a se sebou samými :-)

Seznam rubrik