Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát není charita aneb život s Coronou

Koronavirová masáž pokračuje a kromě toho, že stát čím dál víc omezuje naše svobody, tak se to snaží kompenzovat rozhazováním na všechny strany a zdá se, že pro všechny.

Celá věc ale nedává smysl. Posledních 10 let panovalo nejen v Evropě, ale prakticky po celém světě období hospodářského růstu a ekonomické prosperity. Otevíraly se nové firmy, rostly jejich obraty i zisky, snižovala se nezaměstnanost a všichni vesele utráceli za vše možné a užívali si bezstarostně života. Vypadalo to, jak kdyby tento stav mohl trvat navěky. Málokdo předpokládal, že by se situace mohla tak razantně změnit. Stát tu v podstatě nikdo nepotřeboval a placení daní a dalších poplatků byla pro mnoho lidí často zbytečná buzerace. Zaznívaly tu komentáře, ať stát nechá lidi na pokoji, a byla snaha všemi možnými způsoby obcházet a eliminovat závazky vůči němu.

Situace se ale skutečně změnila, a to rapidně v řádu týdnů. Dle posledních dat to ale vypadá spíš na problém ekonomicko-společenský než zdravotní. S virem se, pevně věřím, popereme daleko lépe, než z ekonomickými dopady pramenícími z naší osobní ignorance a vládních opatření. Neříkám, že tento virus není problém a ani se nevymezuji vůči snaze státu snížit kontakt mezi lidmi do takové míry, aby došlo ke zpomalení šíření nákazy. Mnohá opatření dávají smysl. Mám ale problém s několika věcmi.

1. Vláda uplatňuje plošné omezování svobody pohybu a nechává zavírat podniky, což má silně negativní vliv na naši ekonomiku. Zároveň vymýšlí všelijaké kompenzace, podpory, úlevy apod., byť nabízí něco, na co sama nemá, a v podstatě slibuje na obrovský dluh, a to jen cca 2 týdny od vyhlášení výraznějších restrikcí. Vláda tedy zadluží stát, aby nám poskytla bezúročný úvěr, kterým se zadlužíme i my v době propadu ekonomiky, což je ta největší blbost. Jde o to, aby vládní restrikce nezpůsobily větší škody, než Covid-19 sám o sobě, což je reálné riziko.

Vláda též nebyla schopna zajistit elementární vybavení pro složky IZS a nemocnice, o veřejnosti ani nemluvě. Ve chvíli, kdy některé firmy začaly být iniciativní např. s převedením výroby na výrobu dezinfekce, stát zasáhl a činnost zakázal. Současná situaci ve mně nevyvolává přílišnou důvěru ve stát ve chvíli, kdy lidé po celé ČR šíjí roušky pro sebe i nemocnice, zatímco náš prime minister říká, jak se na vládě maká a nikde nic nechybí, případně, jak nic není jeho chyba. Mám takový pocit, že by stačilo lidem dát víc prostoru a měli bychom tu většinu věcí, co potřebujeme. Jen kdyby se vláda přestala snažit všechny a všechno mikromanagovat.

2. Firmy a podnikatelé, mezi než patřím i já, máme od státu legální prostředky (např. možnost si snížit daňový základ, nižší odvody na pojištění), jak ušetřit peníze. Některé firmy jistě využívají i nezákonných prostředků pro snížení odvodů, a tím navýšení zisku. V době růstu nikdo nechtěl o státu nic slyšet a mnozí z nás byli přehnaně sebevědomí, “exkluzivní” a business jel na plné obrátky. Takže proč teď, když přituhuje, zaměstnavatelé, velké, střední či menší firmy a živnostníci řvou, že chtějí od státu pomoc a že jim stát musí pomoci? Stát tu není od toho, aby nás dotoval a kompenzoval naše vlastní pochybení. Může nám elementárně pomoci v dlouhodobé krizi tím, že umožní lidem jednodušeji podnikat a žít a nebudeme na vše potřebovat tisíc razítek a povolení. Jenže to může stát udělat kdykoli. Stát je tu primárně od toho, aby zajistil v rámci možností stabilní prostředí, ve kterém mohou lidé růst, pracovat na sobě a vytvářet hodnoty sloužící pro směnu s jinými lidmi. Stát tu je též od toho, aby efektivně redistribuoval peníze, které mu odvádíme, a díky tomu jsme měli zajištěnou zdravotní péči, nějaký základní důchod pro přežití ve staří apod. Stát tu je též od zajištění bezpečnosti a rovných podmínek.

V době růstu bychom si měli průběžně vytvářet rezervy na horší časy. Jednotlivci, firmy i stát. Teď ty časy přicházejí a je odpovědnost každého z nás být schopen se o sebe a své blízké postarat a chovat se racionálně. Ten, kdo peníze v době růstu rozhýřil a teď nemá nic, je jeho problém. Neodstrkujme stát v dobách růstů a neupínejme se na něj plni očekávání na záchranu v dobách propadu. Tohle není role státu, ale role každého jednotlivce. Jen pokud vezmeme odpovědnost za naše životy do vlastních rukou, získáme sílu a stabilitu vyřešit jakýkoli problém.

Čekají nás teď asi perné časy, které ale nakonec zvládneme. Vždy to nějak zvládneme. Mohli bychom si z toho ale vzít poučení na příště a nedopustit, abychom byli bez úspor a bez záložního plánu, pokud se něco podobného stane v budoucnu. Tahle situace dokonale ukázala, jak je celý svět křehký a může se vše rozbít na tisíce střípků v řádu několika týdnu. V soudržnosti a spolupráci je síla, takže si buďme oporou a spolupracujme společně na vytvoření lepší budoucnosti.

Autor: Martin Červenka | středa 1.4.2020 9:20 | karma článku: 27,74 | přečteno: 1129x
  • Další články autora

Martin Červenka

Ekonomická sebevražda aneb když si socialisté hrají na pravici

Lži a prázdná slova. Vláda nám lhala, rezignovala na zdravý rozum a rozhodla se, že zničí budoucnost naší země. Prosíme, připoutejte se.

3.8.2022 v 8:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 941x | Diskuse| Společnost

Martin Červenka

0:3 EU vs Rusko aneb nůž do přestřelky nepatří

Padáme do propasti, ale odhodlání bránit demokracii, evropské hodnoty a donutit Rusko, přizpůsobit se našim podmínkám neutuchá. Kdo koho ale bude brát na milost?

14.7.2022 v 8:00 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Martin Červenka

Kdo zachrání před válkou nás?

Je válka opravdu tak nečekaná? A přitom svět je plný válek od nepaměti. Stále se někde válčí, ale tady už jde do tuhého

15.3.2022 v 9:20 | Karma: 21,97 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Martin Červenka

Válka o monopol na pravdu

Rozklad společnosti už začal a my ho vesele platíme z našich kapes. Ale jak se říká: "Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly." Příjemný let

31.1.2022 v 9:20 | Karma: 27,14 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Martin Červenka

Pandemický zákon aneb zrada na voličích

Nepopiratelná nebezpečnost Covid-19 a s tím spojená některá opatření lze pochopit. Klička k plošným omezením, která zavedou námi nevolení činitelé v pozadí, kdykoli uznají za vhodné, je však zcela neakceptovatelná.

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,44 | Přečteno: 621x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 774x
Mám rád názorovou pestrost, živou a autentickou komunikaci. Snaží se vnímat věci v širším kontextu. Prostřednictvím tréninků a přednášek pomáhám klientům k větší jistotě při kontaktu s okolím a se sebou samými :-)

Seznam rubrik