Pandemický zákon aneb zrada na voličích

23. 02. 2021 9:20:00
Nepopiratelná nebezpečnost Covid-19 a s tím spojená některá opatření lze pochopit. Klička k plošným omezením, která zavedou námi nevolení činitelé v pozadí, kdykoli uznají za vhodné, je však zcela neakceptovatelná.

Na úvod chci říct, že si jsem vědom závažnosti onemocnění Covid-19 a velkého rizika pro ohrožené skupiny obyvatelstva. Jsem ale též zastáncem rovnováhy mezi státními nařízeními a osobní odpovědností. V posledních několika měsících cítím, jak se misky vah silně naklánějí na stranu vládních nařízení a lidská svoboda, nezávislost a odpovědnost se stávají jen prázdnými slovy. Lidem se bez respektu a pochopení přikazuje, zakazuje a ořezává, co mohou a co nemohou. Politici s námi jednají jako s ovcemi či jako s vlastním majetkem. Očekává se od nás bezbřehá poslušnost, nekritické myšlení a stádovost. To je ale velká chyba, protože tuto situaci lze efektivně řešit pouze na základě vzájemné důvěry a na ní založené spolupráci mezi veřejností a státním aparátem, která tu ale zcela chybí. A není divu.

(Ne)schopný manažer

Vláda v čele s premiérem Babišem je mixem kariéristů, egocentriků a populistů. Nejde jim o vyřešení situace, ale o získání bodů pro říjnové volby. Premiér se od vypuknutí krize ukázal jako zcela neschopný manažer a pevně věřím, že to my, občané, budeme reflektovat právě v blížících se volbách a nedovolíme jemu, ani nikomu podobnému, aby dál poškozoval naši zemi. Zatím si jen dělá PR, a to i u věcí, na kterých nemá žádnou zásluhu (viz. očkovací centrum v Brně).

Zde uvádím osm bodů, které definují schopného manažera (tím spíš v kritické situaci):

  1. Přijmout absolutní odpovědnost za svůj úřad, veškerá rozhodnutí a svůj tým
  2. Řešit situace v klidu a bez emocí
  3. Delegovat úkoly na své spolupracovníky, bez snahy mikromanagovat každý jejich krok
  4. Informace dokázat kvalitně komunikovat a vysvětlit nejasnosti
  5. Být konzistentní v rozhodovacích procesech i komunikaci
  6. Změny provádět řízeně, po diskusi s odborníky (i těmi, se kterými nesouhlasí) a s dostatečným odstupem od nově zavedených opatření
  7. Kontrolovat své ego a řešit jádro problému, a ne to, jak u toho vypadá a komu se zalíbí
  8. Umět uznat chybu, omluvit se a provést korekci k jejímu napravení

Bohužel žádný z těchto bodů náš premiér ani jeho věrní nesplňují. A společnost už je unavená. Lidé přicházejí o práci, mnozí nemají z čeho živit své rodiny, jsou zavření doma, unavení a frustrovaní. Nemohou vést společenský a kulturní život, sportovní aktivity jsou omezeny na běhání v parku a celá společnost je masírovaná mediální hysterii, která už někdy, dle mého názoru, hraničí se šířením poplašné zprávy (viz. Jak už není dost dřeva na rakve apod.). Mediální hysterie umocňuje stres a strach, a tím se jedinec stává jednodušeji manipulovatelným ze strany politiků, kteří se vykreslují, jako zachránci. Jenže nejsou. Neuvědomují si, že existují díky nám. A oni jsou tu pro nás, aby hájili naše zájmy, ne své vlastní nebo stranické. Tedy alespoň v teorii.

Trocha krizové teorie

Náš systém je, dle veřejně dostupných informací, pro případ kritických situací dostatečně zákonně zabezpečený. To, co chybí, jsou lidé a peníze na správných místech. Odbory krizového řízení a složky IZS jsou dlouhodobě podfinancované, protože když se zrovna nic neděje, proč tam investovat, že?

V současné době náš právní řád umožňuje omezit osobní práva a svobody, mimo případy vojenského ohrožení, prostřednictvím:

Krizového zákona

  1. Stav nebezpečí (na úrovni kraje, standardně max. na 30 dní)
  2. Nouzový stav (na úrovni státu, standardně max. 30 dní) – ve vazbě na Ústavní zákon o bezpečnosti ČR

Zákona o ochraně veřejného zdraví (může být vydáno mimořádné opatření při epidemii a nebezpečí jejího vzniku)

Pandemický zákon = hybrid

Nouzový stav má být využit v extrémních situacích, kdy je v zájmu národní bezpečnosti potřeba krátkodobě omezit osobní práva, svobody, ekonomiku a jiné sektory klíčové pro fungování země. Pro jeho aktivaci stačí rozhodnutí vlády, avšak jen po dobu 30 dní. Po jejich uplynutí musí panovat nadpoloviční shoda napříč celou Poslaneckém sněmovnou, aby mohl být prodloužen.

Jenže teď přichází pandemický zákon, který dává do rukou hygieniků a ministerstva zdravotnictví nástroje, které se v mnoha ohledech shodují se stavem nouze a mohou zcela omezit normální fungování společnosti. Jenže:

  1. Bez časového limitu (pouze vágní definice “po nezbytně dlouhou dobu”)
  2. Bez potřeby schválení Poslaneckou sněmovnou
  3. Tedy i bez politické odpovědnosti
  4. S velkou koncentrací moci do rukou lidí, které jsme nezvolili a o kterých nic nevíme
  5. S velkým potenciálem zneužití a omezování osobních svobod i mimo akutní ohrožení

Je to bezprecedentní zásah do svobod náš všech, kdykoli pověřený úředník vyhodnotí, že nastal ten správný čas.

Cui bono?

Se schvalováním pandemického zákona panovala až překvapivě velká shoda mezi vládními stranami a opozicí. A já se ptám proč? V čí prospěch je tento zákon? Opravdu pomůže nám občanům žít ve větším bezpečí? A pokud ano, tak za jakou cenu? Je možné, že politické strany v tom uviděly šanci na získání více moci i mimo nouzový stav?

Tyto otázky si je třeba klást, a to především ve chvíli, kdy strany, které se prezentují jako pravicové a oficiálně prosazují větší práva a svobody jednotlivce (Piráti, ODS a jejich koalice) se staví proti nouzovém stavu, odmítají ho prodloužit, ale zároveň jsou velmi aktivní v podpoře zákona, který v podstatě obchází současný krizový zákon, byť s podobnými restrikcemi, avšak menší transparentností. A já se opět ptám proč?

Nenechme si vzít naši svobodu! Buďme odpovědní za sebe a své životy a ohleduplní k ostatním. Nepotřebuje, aby stát zavíral okresy a stupňoval restrikce, protože bez vzájemné spolupráce, podpory a důvěry žádná opatření nebudou dost efektivní. Řešení tohoto problému začíná a končí u každého z nás. Pamatujme na to teď a pamatujme na to i v říjnu, až půjdeme volit.

Autor: Martin Červenka | úterý 23.2.2021 9:20 | karma článku: 23.44 | přečteno: 621x

Další články blogera

Martin Červenka

Ekonomická sebevražda aneb když si socialisté hrají na pravici

Lži a prázdná slova. Vláda nám lhala, rezignovala na zdravý rozum a rozhodla se, že zničí budoucnost naší země. Prosíme, připoutejte se.

3.8.2022 v 8:00 | Karma článku: 29.07 | Přečteno: 941 | Diskuse

Martin Červenka

0:3 EU vs Rusko aneb nůž do přestřelky nepatří

Padáme do propasti, ale odhodlání bránit demokracii, evropské hodnoty a donutit Rusko, přizpůsobit se našim podmínkám neutuchá. Kdo koho ale bude brát na milost?

14.7.2022 v 8:00 | Karma článku: 38.10 | Přečteno: 1190 | Diskuse

Martin Červenka

Kdo zachrání před válkou nás?

Je válka opravdu tak nečekaná? A přitom svět je plný válek od nepaměti. Stále se někde válčí, ale tady už jde do tuhého

15.3.2022 v 9:20 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 562 | Diskuse

Martin Červenka

Válka o monopol na pravdu

Rozklad společnosti už začal a my ho vesele platíme z našich kapes. Ale jak se říká: "Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly." Příjemný let

31.1.2022 v 9:20 | Karma článku: 27.14 | Přečteno: 538 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 407 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.28 | Přečteno: 1165 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 436 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 678 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 764

Mám rád názorovou pestrost, živou a autentickou komunikaci. Snaží se vnímat věci v širším kontextu. Prostřednictvím tréninků a přednášek pomáhám klientům k větší jistotě při kontaktu s okolím a se sebou samými :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...